poster expositie raadhuis ooltgensplaat

Expositiein het oude raadhuis van Ooltgensplaat

Praatje 15

Solo-expositie van oud en nieuw werk.

Voor het eerst sinds een lange tijd heb ik weer een solo-expositie van ouder zwart-wit werk en nieuwer grafisch werk. De prints variëren van 30 × 40 cm tot 70 × 100cm en hangen in de voormalige cellen van het raadhuis in Ooltgensplaat. Het oudere werk is geprint met Piezography K7 inkten (van Jon Cone studios) en het grafische werk is geprint op eco vezelpapier. Het is te zien iedere zaterdag van 12:00 uur tot 16:00 uur, t/m 14 september 2024.

In een aantal grafische werken heb ik twee fragmenten van Novalis verwerkt. Een passage uit Hymnen an die Nacht en één van zijn Geistliche Lieder. De drieluiken roepen vragen op. Wat zie ik? Wat lees ik?

Afbeeldingen

  1. overzicht expositie
  2. overzicht expositie
  3. overzicht expositie

Novalis

De verhalen en gedichten van Novalis (Friedrich von Hardenberg, 1772 – 1801) ontdekte ik lang geleden. In een tijd als jongeling waar iedereen van die leeftijd op zoek gaat naar zijn of haar identiteit. De hang naar mysterie, vreemde verten, het onbekende. Het onbestendige verlangen.
Een lange tijd daarna heeft zijn naam weliswaar een vaste plek in de boekenkast gehouden maar heb ik mij niet meer echt met hem beziggehouden.
Tot twee jaar geleden toen ik voor een opdracht van de opleiding Conceptontwikkeling een fotografisch drieluik moest maken. Ineens kwam hij weer bovendrijven. Nu duidelijker en indringender dan lang geleden. Begrijpen doe ik Novalis’ werk nog steeds niet helemaal maar dat is gezien het gedachtegoed van de vroege romantici natuurlijk ook niet de bedoeling. De verhalen en gedichten zijn introvert, fragmentarisch en zeer gevoelig.
Zijn mooiste en beroemdste werk is Hymnen an die Nacht.
De jonge dood van zijn verloofde Sophie heeft hem geïnspireerd tot het schrijven van een mysterieuze droom. Hij heeft de nacht (en haar tegenhanger, de dag!) verwerkt en geëerd in een verhaal over dood, liefde, herinnering en verlangen temidden van de (goddelijke) natuur. Hij creëert een sfeer buiten het zintuigelijke aardse bestaan.
Novalis was diep gelovig, filosofisch aangelegd en zeer geïnteresseerd in de natuurwetenschappen. Deze combinatie heeft geleid tot enkele prachtige verhalen en gedichten. Hij werd slechts 28 jaar oud.

- einsam, wie noch kein Einsamer war, von unsäglicher Angst getrieben -

Praatje #15 is op 13 mei geplaatst