Portretten

PortrettenBekende en minder bekende artiesten

Praatje 02

Vijf minuten om een foto te maken.

Tijdens mijn werk als fotograaf voor SI music (zie cd-hoesjes) heb ik ook veel portretten mogen maken. Van minder bekende artiesten maar ook van heel bekende muzikanten. Zij kwamen naar Nederland voor een cd presentatie of live concert en naast de interviews die werden gegeven was er meestal zo’n 5 minuten tijd voor een foto. Het American hotel in Amsterdam was meestal de locatie waar deze artiesten de verzamelde pers te woord kon staan. Meestal lukte het me wel om de 5 minuten wat op te rekken door de artiest mee naar buiten te nemen. Ik wilde iets anders dan anders zei ik dan en daar gingen ze vaak wel in mee.

Fish was zo’n artiest die wel zin had in een lolletje. Alan Parsons wilde ook mee naar het parkje voor het hotel maar daar was verder geen land mee te bezeilen. Saaie man. Steven Wilson, nu met solo werk en Porcupine Tree veel bekender dan toen ik de foto maakte tijdens een festival ergens (?) Daar heb ik een half uur mee rondgelopen voor geschikte locaties. De foto van Steve Hackett heb ik gemaakt voor een optreden van hem in Ahoy in Rotterdam. Ik heb hem meegenomen naar een lege ruimte ergens en de foto’s gemaakt. Voor Arjen Lucassen zijn we samen afgereisd naar het Muiderslot onder Amsterdam. Een geschikte locatie voor zijn muziek! Nu nog steeds geloof ik. De foto van PTS heb ik gemaakt in hun woonplaats Zwolle. De IJssel was toen bevroren (!) en we vonden een prachtig plekje bij de ijsselbrug. Brendon Perry was (en is?) een heel rustige man die deed wat ik ‘m vroeg. Een prachtige foto die heel goed past bij de introverte muziek van Dead Can Dance waarvoor hij in Nederland was.

De twee foto’s van het klooster in Grimbergen in België (onder Brussel) heb ik gemaakt als onderdeel van mijn eindexamenopdracht aan de school voor fotografie. Eén van de kloosterlingen was tevens cellist en ik heb hem en zijn mede broeders 3 dagen mogen volgen in het klooster. Een bijzondere ervaring. Mee eten, slapen, de vespers etc.

De afbeeldingen

  1. arjen lucassen
  2. alan parsons
  3. brendon perry
  4. pts
  5. fish
  6. steve hackett
  7. steven wilson
  8. klooster grimbergen
  9. klooster grimbergen

Praatje #02 is op 17 augustus geplaatst