Textpattern illustratie

"Look ma, no wordpress!"

Praatje 03

Mag ik voorstellen: Textpattern.

Voor een aantal klanten heb ik websites in Wordpress gemaakt en wanneer je een blik op het web werpt vind je talloze voorbeelden van Wordpress sites. Een meting dit jaar – 2023 – gaat uit van ongeveer 43% van alle websites! De reden hiervoor is duidelijk. De vele templates die beschikbaar zijn en de WooCommerce webshop plugin die zo goed is geïntegreerd. Een website/shop beginnen is zo een fluitje van een cent. Althans, voor webburootjes die dagelijks hiermee te maken hebben.

Er zijn echter genoeg websites die geen webshop (nodig) hebben en dan zie ik eigenlijk geen reden om Wordpress te gebruiken. Ik vind dat er namelijk een aantal nadelen aan het gebruik kleven:

  • je ziet door de vele templates de bomen door het bos niet meer
  • veel templates lijken erg op elkaar met als resultaat:
  • veel websites lijken op elkaar; ‘hé, das een wp website’
  • het vele gebruik maakt wp een ideaal doelwit voor hackers.

Daarnaast maken de meeste templates gebruik van grid systemen, voornamelijk Bootstrap. Het maken van een responsive website wordt zo grotendeels voor je uit handen genomen. Deze systemen voegen veel niet semantische <div> elementen toe aan een pagina. Een <div> element zegt niets over inhoud zoals bijvoorbeeld <main> of <p> dat wel doen. Het maakt de pagina veel complexer. Daar merk je als gebruiker niet veel van wanneer je de webpagina leest en bekijkt maar ben je aangewezen op een screenreader dan schijnt de complexe structuur voor leesfouten te kunnen zorgen. Dat wil je niet. Toegankelijk vóór alles is mijn motto.
Daarnaast hou ik ervan om schone code te schrijven met een duidelijke en leesbare structuur.
Je hoort wel eens dat een gridsysteem noodzakelijk is om hele complexe websites te maken. Misschien, maar dat moet je ook niet willen. Complexe sites zijn per definitie niet toegankelijk. Rest case.

Textpattern

Deze site is in Textpattern gemaakt. Ik maakte 8 jaar geleden al eens kennis hiermee en heb toen een persoonlijke site in Textpattern gebouwd. Nu zoveel jaar later is het cms geëvolueerd naar versie 4.88 en de meest recente update is van januari 2022. Een klein team van enthousiaste ontwikkelaars is hier dus nog steeds mee bezig. Geheel vrijwillig, er wordt natuurlijk niets verdient.
De basis van het cms is een <txp:..> tag systeem dat heel intuïtief werkt. Pages en forms vormen de basis voor de tags. De documentatie is uitgebreid en in combinatie met een actief forum is het maken van een website echt niet moeilijk. Heel fijn is ook de eenvoud van het beheerdersscherm. Content wordt eenvoudig opgemaakt met de veelgeprezen Textile taal.

Conclusie

Textpattern geeft mij de vrijheid om goed gestructureerde en toegankelijke code te schrijven. Geen onnodige, nietszeggende opmaak. CSS maakt het mogelijk om mooie en responsive websites te maken. Denk bijvoorbeeld aan {grid} en {flex}. Daar heb je echt geen Bootstrap voor nodig. Natuurlijk is het hand- en denkwerk maar maakt dat niet juist het vak zo leuk?

Praatje #03 is op 18 augustus geplaatst