Hoes Christine and the Queens

Christine and the QueensParanoia Angels True love

Plaatje 18

Sublieme songs en een hoop gezever.

Ik zeg het direct: kant A van deze 3-dubbelaar is het mooiste wat ik ooit heb gehoord van Héloïse Adélaïde Letissier zoals ze in het echte leven heet. Spannend, zwevend, hypnotiserend, van de eerste noten op Overture tot de laatste groef van A day in the water. Tsjonge wat goed. Eveneens een hoge kwaliteit wordt gehaald in de nummers die te vinden zijn op de ‘gewone’ elpee. Deze driedubbelaar is verder gevuld met materiaal wat niet verder is gekomen dan de oefenruimte neem ik aan. Minder van geluidskwaliteit en de meeste nummers verzanden in eindeloos gepiel of zijn gewoon erg saai. Dat Madonna ook af en toe een (letterlijk) woordje meepraat had niet gehoeven maar ik snap het in de context van de plaat. Koop dus niet deze dure elpeeset maar gewoon de (belachelijk) dure 1-elpee.

In recensies lees ik dat de muziek op deze plaat toegankelijker is dan op de vorige twee platen. Dan hebben ze niet goed geluisterd want het tegendeel is waar. Er zit een diepte en een gelaagdheid in de (goede) nummers die niet meteen makkelijk te doorgronden is. Maar de spanning en het vaak hypnotiserende in de ritmesectie is zo voelbaar en dwingt je op het puntje van je stoel te gaan zitten en bijna ademloos te luisteren. Er zit iets van soul en seventies in de muziek die ik heerlijk vind. Verder heeft Chris natuurlijk een prachtige stem en vooral in haar moedertaal klinkt dat prachtig. Helaas doet ze dat maar op 1 nummer – het ach zo heerlijke Aimer, puis vivre – en is de rest in het engels gezongen. Het bijna laatste nummer op deze set en het echt laatste op de standaard elpee To be honest Is weer van ongekende schoonheid. De engelen zingen je vanuit een prachtig gloeiende hemel toe en worden begeleid door orgel en weer die hypnotiserende ritmesectie.

Favorieten.

Heel kant A.

Kwaliteit vinyl.

Evenals de vorige platen is de kwaliteit ontzettend goed. Diep, veel bas en heldere zang. Heerlijk om naar te luisteren op een goede installatie. Natuurlijk veel te duur. 35 euro voor 1 plaat (55 euro voor de driedubbelaar). Vinyl wordt zo een hobby voor alleen de elite. Jammer.

Plaatje #18 is op 4 januari geplaatst