Hoes Josienne Clarke - a small unknowable thing

Josienne ClarkeA Small Unknowable Thing

Plaatje 12

Hulde aan kwaliteit en schoonheid.

Ik hoorde een nummer van deze plaat ruim een half jaar voordat het uitkwam op vinyl op een playlist van Tidal. Dat was Sit Out Ik heb toen meteen de plaat besteld bij Norman Records in Engeland. Sit Out is een heftig nummer met voortstuwende drums en overstuurde gitaren en twee intermezzo’s waarin een saxofoon totaal uit zijn plaat gaat. Heerlijk chaotisch en wat een woede-uitbarsting. Is dit liedje representatief voor het hele album? Nee. De overstuurde gitaar hoor je wel vaker maar verder hoor je vooral heerlijke folky liedjes die niet langer dan 2 of 3 minuten duren met kabbelende gitaar, jazzy drums en de mooie stem van Josienne. Hoe je die stem kan omschrijven? Heel helder en vrouwelijk. Volwassen. De teksten zijn goed te volgen. Duidelijk een geschoolde zangeres. Uitschieter Out Loud heeft een heerlijk wals loopje en afsluiter Outbound is een dromerig en slepend juweeltje met piano en klassiek gitaar. De intermezzo in dit liedje, waarin de gitaar en piano een wending maken is van een ongelooflijke schoonheid. Omdat de nummers allemaal zo kort duren is er ondanks de gelijke toon in een aantal liedjes toch voldoende variatie om te genieten. Onbewust schommel ik altijd lichtjes mee op op de verschillende melodie├źn.

Hoogtepunten

Naast de al eerder genoemde nummers:
In Like This zet een grungy gitaarlijn en strakke drums de toon in een stuwend ritme dat ruim 1,5 minuut duurt en plots eindigt.
Never Lie is weer een walsje met een synth bliepje die rode draad vormt voor de melodie met in het refrein een prachtige symphonisch keyboard tapijtje.
Donkere zware gitaren openen The Collector waarna het nummer ineens een lichte wending neemt waarin gitaren op de achtergrond heerlijk met de zang meetokkelen. Ook hier is het refrein wonderschoon waarin zij zelf een soort achtergrondkoortje vormt.
Een lichte echo op de zang, mysterieuze keyboards en een walsend gitaartje. De ingredi├źnten voor A Letter On A Page . Bijna 2.5 minuten genieten van dit enigszins trieste liedje.

Kwaliteit vinyl

Josienne Clarke heeft voor dit album alles in eigen hand genomen en het is uitgebracht op haar eigen label Corduroy Punk Records Hulde voor wat ze heeft bereikt. Alles klinkt mooi transparant wat er voor zorgt dat de gitaarpartijen er heel goed uitkomen. En ondanks de lichte toets van de muziek hoor je genoeg diepte, warmte en bas. Overstuurde gitaren klinken overstuurd. Perfect.

Het is wachten op nieuw materiaal van haar. De platen die ze later heeft uitgebracht zijn bewerkingen van eerder uitgebracht materiaal.

Plaatje #12 is op 12 september geplaatst