topshelf records logo

Topshelf recordsaddy en Olivia Kaplan

Plaatje 16

Ik zeg het alvast: deze platen klinken analoog!

Via bandcamp kwam ik deze artiesten tegen die beide op het Amerikaanse Topshelf recordlabel zijn vertegenwoordigd. Mooie website overigens. Ik heb de platen daar ook besteld omdat ze in Nederland niet te krijgen waren. Inmiddels kan addy hier wel worden gekocht, in ieder geval bij HHV. Een aanrader trouwens deze winkel. Vinyl is vaak een stuk goedkoper en de verzendkosten zijn laag.

addy (kleine letters!)maakt op de plaat Eclipse lekkere toegankelijke maar best spannende indie pop waarbij de (rustige) gitaar een hoofdrol speelt. Zo nu en dan begeleidt door een steel guitar-achtig geluid waardoor je haast kan spreken van country indie pop. Keyboards begeleiden de nummers op een bescheiden manier. Adam Watkins ,de echte naam achter addy is geen topzanger maar wonderwel past zijn stem mooi bij de vaak melancholische muziek. Een enkel minder nummer; Ellevator had niet gehoeven.

Olivia Kaplan heeft met Tonight Turns To Nothing muzikaal gezien een afwisselende en rustige plaat gemaakt waarin indie pop, folk en klassiek-achtige arrangementen de hoofdrol spelen. Persoonlijk vind ik haar stem soms niet prettig om naar te luisteren. Erg technisch en een tikkeltje emotioneel zwaar aangezet. Topshelf noemt het her rich, smoky voice. Tsja. Gelukkig is het lang niet overal zo. Absoluut hoogtepunt vind ik Dream Possession. Een ontzettend mooi opgebouwd nummer met vervreemde keyboards in het geweldige refrein. Sowieso vind ik kant A een stuk beter en afwisselender. Slotnummer op B Temporary Thing haalt wel weer het niveau van de songs op kant A.

Ik denk dat er een enorm groeipotentieel voor beide artiesten aanwezig is. De platen zouden zeker meer aandacht hebben gekregen als de songs wat consistenter zouden zijn. Zeker Olivia Kaplan heeft wel een aantal mindere en afwijkende songs op de plaat staan en haar stemgeluid zal niet iedereen weten te waarderen. Ik blijf ze zeker volgen.

Kwaliteit vinyl.

Dit is wel een verassing. Beide platen klinken heerlijk transparant, diep en warm. Analoog? (maar dat mag je niet zeggen geloof ik) Voor zulke kleine artiesten vind ik dat een grote duim omhoog. Ik weet niet of het label daar invloed op heeft maar de aandacht die kennelijk is gegeven aan de opnamen is bewonderenswaardig.

Plaatje #16 is op 9 november geplaatst